SU AYAK İZİ NEDİR?
Su ayak izi, insanlar tarafından tüketime bağlı olarak su kullanım kapsamını gösterir. Bir bireyin, topluluğun ve işletmenin su ayak izi, birey veya topluluk tarafından üretilen mal ve hizmetleri üretmek için kullanılan toplam tatlı su hacmi olarak tanımlanır.
Su Ayak izi tatlı su kullanımının bir göstergesidir. Yalnızca üretici ve tüketici olarak kullandığımız suyu değil aynı zamanda dolaylı yollardan tükettiğimiz su kullanımının da toplamıdır. Su ayak izinin yeşil, mavi ve gri olmak üzere 3 bileşeni vardır. Yeşil ve mavi renkler su tüketimini, gri su ise üzerindeki kirliliği anlatır.
Mavi su Ayak izi, bir malı üretmek için ihtiyaç duyulan yüzey ve yeraltı tatlı su kaynaklarının toplam hacmi için kullanılır ve geleneksel olarak tatlı su denildiğinde akla gelen su kaynağıdır.
Yeşil su Ayak izi, bir malın üretiminde kullanılan toplam yağmur suyudur.
Gri su Ayak izi, kirliliğe yönelik bir göstergedir. Ürün üretiminde yol açtığı tatlı su kirliliğinin derecesini gösteren kavramsal bir rakamdır.
İnsanlar çoğunlukla suyu içmek, yemek pişirmek ve yıkamak için kullanır fakat daha fazlası gıdamız üretiminde, kıyafetlerimizin, arabalarımızın veya bilgisayarlarımızın yapımında kullanılır.
- 1 bardak süt (250 ml) için 225 litre su
- 1 kilo tavuk eti için 4325 litre su
- 1 kilo sığır etinin üretimi için, 15.415 litre su
- 1 kilo çikolata üretimi için 17.196 litre su
- 1 fincan kahvenin üretilmesi için 130 litre su
- 1 pamuklu t-shirt için (250gr) 2720 litre
- 1 jean pantolon için (1 kg) 10.850 litre su suya ihtiyaç vardır.
SU AYAK İZİNİ AZALTMANIN YOLLARI
Bulaşıklarınızı makinede yıkayın
4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 – 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 – 40 ton suyu kurtarmanız demektir.
Diş fırçalarken,traş olurken suyu kapatın
Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.
Gereksiz yere sifon çekmeyin
Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.
Muslukları tamir ettirin
Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.
Çamaşır makinesini ekonomik kullanın
Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.